voetbalsupporters

Voetbalsupporters

Jaren geleden mocht ik met de seizoenkaart van de zoon van een vriend (ja, nu al moeilijk te begrijpen- zeker voor voetbalsupporters) naar een wedstrijd van Willem 2. Het was een belangrijke wedstrijd, dus ik denk dat ze bij winst gingen promoveren of niet degraderen. Ik weet het niet eens meer, zo’n voetbalfan ben ik dus.

Tijdens die wedstrijd had ik als niet zo erge fan dus weinig oog voor de wedstrijd zelf. Alle tijd dus om de inhoud van het stadion (noem je een uit de kluiten gewassen tribune met een golfplatendak een stadion?) te bekijken.

Groepen zogenaamde voetbalfans, voetbalsupporters of voetbalhooligans die hun oerdriften maar moeilijk in bedwang konden houden bevolkten die tribune. Hun zwarte broeken, zwarte truien en zwarte capuchons maakten het geheel bijzonder sfeervol en kleurrijk.

En zo gebeurde het dat ze op een zeker moment concludeerden dat ze hun agressie straks thuis niet mochten botvieren op hun vrouwen (kan ik alleen maar achter staan). Dus begonnen ze als een stel ‘verwarde mannen’ maar te smijten met de koelkasten van de lokale frituur en de plastic stoeltjes.

Blijkbaar wisten ze al 70 minuten niet wisten wat ze met die stoeltjes moesten. Dat verklaart misschien dat ze er allemaal op gingen staan, voordat ze besloten de spelers op het veld van de stoeltjes te voorzien.

Alles ging vervolgens het veld op: koelkasten, stoeltjes, vuurwerk, racistische liederen en bier (alsof het niet duur genoeg is…). Het was dat moment dat ik begon te realiseren dat ik niet alleen weinig affiniteit heb met voetbal, maar ook met voetbalsupporters.

De coronajaren met lege stadions vond ik in die zin een verademing: geen kwetsende spreekkoren, geen vuurwerk, bier en telefoons naar spelers, geen rellen, geen opgefokte zwarte capuchonkraagjes. Heerlijk.

Maar de supporters zelf misten de stadions en hun wekelijkse momentje om werk- en relatiefrustraties kwijt te kunnen, dus wat waren ze blij dat ze weer naar het stadion mochten. Zo blij, dat ze bij Vitesse meteen maar weer met vuurwerk zijn gaan gooien, en dat MVV’ers konden hun racistische meningen niet voor zich houden. En terwijl ik dit verhaal typ, gaat het bij Vitesse opnieuw is en besluiten ze bier en medesupporters het veld op te gooien…

Misschien waren de lege stadions zo’n gek idee nog niet. Want willen die voetbalsupporters zich dan simpelweg niet gedragen, of kúnnen ze het niet? In beide gevallen zegt het veel over deze groep die met een gebrek aan verstand, intelligentie of fatsoen de stadions bevolkt.

Heel veel.

Overigens heb ik begrepen dat Willem 2 eigenlijk Willem II moet zijn, maar omdat ik voetbalsupporters niet heel hoog heb zitten, vrees ik dat Romeinse cijfers ze boven de pet gaat. Volgens mij gaan ze club dan “Willem-ie-ie” noemen, en dat kan de bedoeling niet zijn.

Laat de Zondagsman wat weten!