Nokia sms'jes

Sms’jes

Krantenkoppen schreeuwen moord en brand, oorlog en honger, dood en verderf. En waar hebben onze politici het over? Een oude Nokia en verdwenen sms’jes van minister-president Rutte. Een mooi voorbeeld van selectieve daadkracht en bullshitbanen in Den Haag.

Sms’jes

In het NOS-journaal van 18 mei gaat het over de oorlog in Oekraïne, hongersnood in oostelijk Afrika, de droogte in Nederland en de gevaarlijke opwarming van de zeeën en oceanen.

Oh ja, en we moeten ook in recordtempo van Russisch aardgas af, huizen bouwen, ouders compenseren, warmtepompen installeren, stikstofproblemen oplossen, Groningen versterken en de jeugdzorg hervormen.

Genoeg onderwerpen voor op de agenda in Den Haag, zou ik zeggen. Maar nee, de bestuurders van ons land moeten het dringend hebben over verwijderde sms’jes op de Nokia van Rutte.

Selectieve daadkracht

Begrijp mij niet verkeerd, ik zet ook vraagtekens bij de gang van zaken en heb mijn twijfels over de transparantie en eerlijkheid. Ik hunker ook naar de ‘nieuwe bestuurscultuur’. (Wát een onzinnige marketingterm is dat trouwens, vast verzonnen door de afdeling communicatie.)

En Rutte laat hier ongetwijfeld (weer) steken vallen, maar ik vind de symboolpolitiek van de oppositie ook schrijnend. Ze weten niet hoe snel ze een debat over sms’jes moeten organiseren, maar die daadkracht zie ik bij een hoop andere (meer prangende?) kwesties niet terug.

Want ondertussen slapen in Ter Apel de vluchtelingen weer op bankjes in de hal, zijn uit huis geplaatste ouders en hun kinderen nog steeds gescheiden van elkaar, n zitten de ouders van de toeslagenaffaire met de handen in het haar en stijgt de uitstoot van alles wat schadelijk is voor mens en milieu.

Bullshitbaan

Ik durf van mijn eigen werk wel te zeggen dat ik een bullshitbaan heb. Ik bedoel, de wereld draait gewoon door als ik morgen omval. Maar ik durf ook te zeggen dat mijn werk betekenisvoller én zinvoller is dan dat van onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op dit moment.

Want ja, discussiëren over hoeveel sms’jes er op het Nokia-model van de minister-president passen terwijl de mensheid zijn eigen voortbestaan geraffineerd om zeep helpt, dat klinkt nogal stompzinnig of ridicuul.

Of nee, stompzinnig én ridicuul. Dus wie heeft hier nu eigenlijk de bullshitbaan?

Zo, en nu ga ik weer Snaken op mijn Nokia 3310.

Laat de Zondagsman wat weten!